Kanada Blog

Minden, ami Kanadával kapcsolatos! E-mail: kanadablog@index.hu

Utolsó kommentek

Linkek

Naptár

október 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Archívum

Na de hol is van az a Kanada?

2008.08.13. 16:45 - RML


Címkék: földrajz éghajlat

Nem hinném, hogy van olyan olvasó, aki ne tudná hol található Kanada, de valahol azért mégis el kell kezdeni a bemutatást.

Akkor egy kis földrajz: Az ország Észak-Amerika legészakibb részén helyezkedik el. Nyugaton a Csendes-óceán, észak-nyugaton Alaszka, az Amerikai Egyesült Államok 49. tagállama (mely szárazföldön nincs összeköttetésben az USA többi részével), északon a Jeges-tenger, észak-keleten Grönland, keletről az Atlanti-óceán és délről pedig ismét csak az USA határolja. Mint az látható, szárazföldi összeköttetésben csak az USA-val van.  

Kanada domborzata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha a vizeket is beleszámítjuk, Kanada a világ második legnagyobb területű országa, Oroszország után. Ha csak a szárazföldi területeket vesszük figyelembe, akkor kénytelen beérni a negyedik helyezéssel. Lényeg, hogy így is bőven jut elég hely mindenkinek hóembert építeni. :)

Kanada népsűrűsége ugyanis meglehetősen alacsony. A 9 984 670 km² területen (melyben - érdekesség kedvéért - Magyarország több mint 107-szer elfér) mindössze 32 960 400 ember lakik (2007-es becslés alapján), azaz mindössze háromszor többen, mint Magyarországon. Sőt, tovább növelve az aránytalanságot, a lakosság 80%-a Kanada déli, kb. 200 km-es sávjára összpontosul. Ez ugyanis az a terület, ahol viszonylag megfelelő hőmérsékleti viszonyok uralkodnak (amennyiben -40°C télen annak mondható :)).

Felsorolni is hosszú lenne hány tó és folyó található Kanadában, hiszen bőven kijutott belőlük (elég csak a Nagy-tavak vidékére gondolnunk). Városalapítás szempontjából igen kedveltek voltak, hisz szinte mindegyik nagyváros víz közelében épült.

Éghajlat szempontjából az ország lakott része a mérsékelt övben fekszik. Meleg nyarak, ám az itteninél jóval hidegebb telek jellemzik. Az országban Brit-Kolumbia (dél-nyugati terület) büszkélkedhet a legenyhébb téli időjárással, és talán európai szemmel nézve a legkiválóbb hőmérsékleti viszonynak örvend, ugyanakkor valamit-valamiért alapon ez a legcsapadékosabb vidék egész Kanadában.

A bejegyzés trackback címe:

https://kanada.blog.hu/api/trackback/id/tr15614464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása